Kuten joku on jo ehkä huomannutkin, Seitanilta putkahti pari tuoteuutuutta juuri ennen vappua. Tuotekehittely on mukavaa ja inspiroivaa hommaa. Protoversioita on kertynyt vuosien varrella paljon. Toimivalta tuntuvan idean työstäminen valmiiksi tuotteeksi on kuitenkin yleensä aina haastava prosessi, koska se pitää sisällään niin monta huomioitavaa seikkaa joihin on löydyttävä toimiva ratkaisu. Tällä kertaa homma toteutui kuitenkin hiukan eri tavalla ja prosessi ei ollut niin monivaiheinen kuin yleensä.

Mielessä oli ollut pitkään, että seitan tarvitsisi aisaparikseen hyvät soosit. Myös kotimaisten kasvipohjaisten majoneesien niukka saatavuus puolsi ajatusta omista kastikkeista. Alusta asti oli selvää, että jos tämä toteutettaisiin niin tuotanto ulkoistettaisiin jollekin kotimaiselle alan osaajalle. Vuoden alussa otettiin sitten yhteyttä Tuusulassa toimivaan JK-Tuoretaloon jonka tiedettiin valmistavan laadukkaita kastikkeita ja vieläpä mukavan matkan päässä seitanpajastamme. Sillä kertaa ajatuksena oli lähinnä saada ensimmäisten Vegemessujemme maistatukseen hyvät kastikkeet, mutta myös visio ihkaomista sooseista otettiin heti puheeksi.

Tuusulan kollegoiden kanssa asiat tuntuivat sujuvan mutkattomasti, joten kevättalvella alkoikin sitten jo reseptien hinkkaus seitanpajalla. Reseptin pohjana toimi Tuoretalon maustamaton vegemajoneesi. Aika pian oli myös selvää, että makuvaihtoehtoja olisi kaksi, valkosipuli ja inkivääri. Tuusulassa tehtiin jo ennestään hyviä valkosipulimajoneeseja. Inkiväärinen sen sijaan tuotti enemmän työtä., sillä siitä ei haluttu aivan perinteistä majoa eli  suolan, sokerin ja rasvan kyllästämää. Inkivääri osoittautui myös kitkeryydessään hiukan haastavaksi.

Projekti oli edennyt mukavasti ja oli oikeastaan jo loppumetreillä, kunnes mörkö ilmestyi maisemiin Koronaviruksen muodossa. Seurasi viivästystä ja myös taloudellista tiukkuutta sillä pienen toimijan suoratoimitustuotteita ei poikkeustilanteessa ehditty ja muistettu tilata kauppoihin. Huhtikuun loppupuolella hanke saatiin kuitenkin rutistettua purkkiin ja ensimmäiset Vegemajot olivat kaupoissa täpärästi vappuaattona.

Valkosipuli-lime on perinteinen rasvaisen täyteläinen majoneesi jonka makupohjan antaa tuotteen  valmistusta edellisenä päivänä puristettu aito ja lajiltaan vahva valkosipuli. Inkivääri-sitruuna toimii vastaparina valkospulille, olemalla kevyt, raikkaan hedelmäinen ja vähäkalorinen majoneesi. Taitaapa olla myös kotimaan markkinoiden ainut inkiväärimajoneesi, epävegaaniset mukaan lukien. Myös inkiväärin kohdalla maun tuojana on tuoreena puristettu aito tavara. Sitrushedelmät toimivat onnistuneina makupareina majojen makuvaihtoehdoille.

Tätä kirjoittaessa majot ovat olleet kaupoissa vasta muutaman päivän, mutta se vähäinen palaute jota on ehtinyt tulemaan, on ollut hyvää. Aika ja myyntiluvut näyttävät sitten miten hommassa lopulta käy. Seitanpajan fiilis on kuitenkin taas korkealla. Yhteistyö muiden toimijoiden ja yrittäjien kanssa on yksi työn mukavimpia puolia; Kun jotain saa aikaiseksi yhdessä jonkun kanssa niin onnistuminen palkitsee parhaiten. Onnistuminen antaa myös aina kivasti kipinää ja seuraava tuote onkin jo työn alla. Siitä on tulossa muuten huikea  🙂

-Seitankokkisi,  Santtu